Butik - Galleri - Café - Bostad

Rådhusgatan 19, Centrala Vaxholm, Vaxholm

Pris & Avgift

10 900 000 kr
Visa bud
  • 10 900 000 kr Av budgivare 1, 2017-03-28 13:20:32

Storlek

10 rum och kök
Boarea 0 m²

Såld

Denna bostad är såld
Stora möjligheter för rätt köpare! Fastigheten säljs utan verksamheten men om intresse finns kan den nye ägaren få fortsätta driva butiken. Den nya detaljplanen ligger på kommunens hemsida. Den möjliggör boende på andra och tredje planet. I gatuplanet måste verksamhet bedrivas. Areamätning kommer att göras i början av april då den area som uppgetts är byggytan enligt Lantmäteriet. För ytterligare information samt för bokning av visning vänligen kontakta fastighetsmäklare Elisabeth Köster på 070-927 92 19!

I backen som leder upp till Rådhustorget ligger denna anrika och varsamt renoverade byggnad. Vissa delar av huset är från 1700-talet. Rådhusgatan består av Vaxholms äldsta bevarade samlade gatubebyggelse. Byggnaden utgör ett typexempel på den träbebyggelse som tillkom inne i stadskärnan under 1800-talet med det karaktäristiska utseendet med två våningar och vind under ett lätt sadeltak med öppen takfot som ligger i liv med gatan. I början av förra seklet låg här Helmer Gustavsson Speceri, Win & Wiktualiehandel. Idag är det Lena Linderholms Galleri.

Byggnaden har renoverats varsamt med Stockholms Läns Museums godkännande. Lokalytan består av 108 kvm enligt Lantmäteriet, fördelade på 10 rum i tre våningsplan. Gedigna vackra skurgolv och spröjsade gamla fönster i nästan hela byggnaden. Entréplanet används som butiksyta. På mellanplanet ligger bostadsdel med utgång till innergården. Vindsplanet är inrett för boende, ateljé och kontor. Hela huset används idag som galleri för Linderholms konst. Stor utvecklingspotential finns.

För ytterligare information se gärna länkar under fliken Övrigt.

Välkomna till ett färgsprakande konstnärshus fullt av liv!

Interiör

Butiksplanet består av två större rum med köksdel - allt i öppen planlösning med separat wc, utgång till innergården samt trappa upp till mellanplanet. I det mindre av rummen - det som ligger närmast trappan upp till mellanplanet, finns den ursprungliga muren från 1700-talet kvar, inbyggd i bänkar runt rummet. I köksdelen finns en 1700-talsvägg bakom den öppna spisen bevarad. Gediget plankgolv i rummen och klinkerplattor i köksdelen samt gamla ytterdörrar. Lenas egenmålade kakelplattor ligger både på arbetsbänken och sitter som stänkskydd ovanför. Charmig och stenlagda innergård som tidigare använts för caféets gäster.

På mellanplanet finns sex rum i varierande storlek, nyrenoverat kök, grovkök, wc samt utgång till trädgårdsdelen. I den större salen finns en gammal fin kakelugn. I köket finns förutom all utrustning, vedspis, serveringslucka samt arbetsbänkar med Lenas egenmålade kakelplattor som stänkskydd. Grovköket har kyl-/frys- och diskutrustning samt klinkergolv. Vackra plankgolv och spröjsade fönster på hela planet.

Vindsplanet består idag av större sovrum samt ett vardagsrum/atelje/kontor i öppen planlösning med litet pentry och med en vacker kakelugn mitt i rummet. I anslutning till pentryt finns även ett dusch- och tvättrum. Sex stora takfönster förutom tre ordinära fönster skapar fantastiskt ljus på detta plan och de bevarade takbjäkarna sätter sin karaktär på hela planet. Vackert plankgolv på hela planet förutom framför kakelugnen där Lenas egna kakelplattor ligger. Spröjsade gamla fönster. Utsikten över både takåsar och trädgårdar är spektakulär. Huset har under åren använts som butik, café, bostad, atelje, lager och kontor i olika kombinationer.

Fakta

Typ
Friliggande villa
Pris
10 900 000 kr utgångspris
Rum
10 rum och kök
Areakälla
Areauppgifter enligt taxeringsinformationen
Tomtarea
157 kvm tidstypisk kringbyggd innergård med eftermiddagssol.
Taxeringsvärde
4 280 000 kr

Byggnad

Byggår
1800-talet
Renoveringsår
Stor renovering av hela fastigheten 1999 och sedan dess fortlöpande underhåll.
Byggnadstyp
2 ½ plan
Byggnadssätt
Grund: Murar till berg. Stomme av trä. Bjälklag av trä. Fasad av träpanel, liggande och stående. Takbeklädnad av plåt. Hängrännor av plåt. Fönster: enkla fönster med spröjs. Ventilation: självdrag.
Uppvärmning:
Direktverkande el

Övrigt

Vaxholm stad ligger vid Stockholms norra inlopp och har en diger historia. Sina stadsprivilegier fick Vaxholm 1647 och staden har i alla tider fram till början av 2 000-talet, varit en viktig plats för Stockholms försvar och en välkänd knutpunkt för skärgårdens båttrafik. Vaxön var bebyggd redan för 1 000 år sedan och staden fick sitt namn troligen redan på 1100-talet. Namnet torde komma från det fornnordiska ordet "vaks" vilket betyder vårdkase. Dessa tändes förr i tiden för att som här varna huvudstaden vid annalkande fara och på många platser för att varna båtar som närmade sig land - eller lura fienden att grundstöta!

Under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet blomstrade badortslivet i Vaxholm. Burgna stockholmare sökte sig hit för den friska luftens skull. Stockholm hade en osund miljö med stinkande avlopp och ingen sophämtning så man flydde till Vaxholm. Idag är Vaxholm en myllrande skärgårdsmetropol med ett stort inslag av turister och ett högst påtagligt båtliv från små nöjesbåtar till stora fartyg och vägfärjor.

Staden har en idyllisk stadskärna som gjord för promenader och strövande året runt. Livlig kommers pågår framförallt sommartid i stadens små butiker med allt från båttillbehör till antikviteter. Kulturutbudet är stort och konstgallerier och utställningar avlöser varandra. I hamnen, stadens hjärta, pågår febril verksamhet med båtar som lägger till och lägger ut. Runt hamnbassängen ligger glassbarer, mysiga caféer, restauranger och inte minst anrika Waxholms Hotell. Gästhamnen är stor och erbjuder full service. Allmän service med bibliotek, vårdcentral, post och banker finns samlade vid Hamngatan och Söderhamnen. Vaxholm erbjuder allt från kvarter med pittoreska sekelskifteshus, krogliv, badstränder och gästhamnar tilll en fantastisk flotta Waxholmsbåtar som tar dig ända från Stockholms innerstad till ytterskärgården. Vaxholms Golfklubb liksom vackra vandringsleder ligger på Bogesundslandet. Staden Vaxholm ligger på ön Vaxön och kommunen består av 64 öar.

Vaxholm har alltid varit ett mycket populärt sommarparadis. Affärerna går för högvarv under sommarhalvåret men staden är ett välbesökt utflyktsmål året runt.

Till Vaxholm tar du dig med bil, buss eller Waxholmsbåt.

För ytterligare information se gärna bifogade informativa och intressanta länkar. Se även STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS Byggnadshistorik.

Ansvarig mäklare

Elisabeth Köster


070-9279219
elisabeth@esthlm.se

Presentation

Elisabeth Köster har både mäklarexamen från KTH och en framgångsrik karriär inom bank- och kapitalförvaltningsvärlden bakom sig.

Driven, fokuserad och med höga mål har Elisabeth sedan 2005 mycket engagerat och till höga priser förmedlat allt ifrån bostadsrätter till villor, gårdar, skärgårdsfastigheter samt nyproduktion.

Säljare eller köpare - Elisabeth brinner för er alla vilket också märks med ständigt återkommande och uppskattande kunder. Ett gott bevis på hennes kunskap, kompetens och erfarenhet! Elisabeth har tre söner, två barnbarn och bor på Östermalm. På sin fritid åker hon bland annat gärna ut till sitt lantställe i vackra Roslagen.